6 pasi pentru a-ti planifica vacanta de vis

Dacă nu apelezi din start la o agenție de turism și vrei să intri în aventura de a-ți planifica vacanța înainte de aventura vacanței în sine, trebuie să știi două lucruri. Mai întâi, nu este un proces atât de ușor pe cât ai crede la prima vedere; apoi, cuvântul planificare nu presupune, în acest caz, un proces atât de strict și rigid, ci poate fi chiar distractiv să faci asta!

1. Unde? Când? Pentru cât timp?

Sigur, este mult mai ușor dacă știi deja unde vrei să mergi. Dar dacă ești indecis, poți ține cont de mai multe lucruri. Cât de mare este bugetul? Un buget mic poate indica spre o destinație mai apropiată. Tot acesta îți poate indica și pentru cât timp îți poți planifica vacanța. Poți conduce cu mașina proprie sau ai nevoie să-ți rezervi un bilet de avion până acolo? Vrei doar o vacanță de relaxare, fără să conteze neapărat destinația? În acest caz, poți merge la cea mai apropiată stațiune maritimă sau montană…

Cel mai bine este să faci un top de 3/5 locuri unde ai merge și să ții cont și de părerile celor care vor veni cu tine. Dar dacă știi DE CE vrei să pleci, îți va fi mai ușor să alegi destinația. Fie că este pentru a te relaxa, pentru noi aventuri, pentru priveliști antice sau faimoase sau chiar pentru a le oferi copiilor niște amintiri pe cinste. La urma urmei, o simplă căutare pe Google, în funcție de scopul vacanței, îți va da niște idei minunate!

Cu privire la întrebarea CÂND, este important să vezi cum va fi vremea, în funcție de lună sau anotimp, și dacă preferi să pleci în vârf de sezon, când este cel mai aglomerat, sau în afara sezonului, pentru a evita cozile și mulțimile de turiști.

2. Planifica-ti destinațiile si obiectivele turistice!

Google Maps este de mare ajutor în acest caz. La fel, poți apela la Instagram sau Pinterest pentru inspirație, sau chiar la sfaturile unor bloggeri de călătorie, care-ți vor vorbi din proprie experiență. Vezi ce vrei să faci, cum îți poți planifica rutele, iar pentru a face asta cel mai bun mod este să ai o hartă în fața ta: vezi, astfel, câte nopți vrei să petreci în fiecare oraș și cum poți ajunge dintr-un oraș în altul!

Însă ritmul tău contează cel mai mult! Așa, îți vei da seama câte din locurile selectate mai sus le vei putea vizita în mod realist! Mai exact, vrei să vezi cât mai multe atracții cu putință, sau doar câteva și să îți oferi timpul pentru a le putea explora pe acestea în detaliu? Preferi să călătorești încet și să participi la viața localnicilor, înțelegându-le cultura? Sau preferi să bifezi destinații de pe lista ta și să treci rapid dintr-un oraș în altul? Toate astea depind de tine, rimul tău, timpul pe care ți-l aloci și de bugetul stabilit!

3. Cat te costa sa intri în tara respectiva?

Dacă mergi într-o țară din Uniunea Europeană, nu ai de ce să-ți faci griji –  buletinul este tot ce ai nevoie pentru a trece granița. Însă în cazul altor state, verifică din timp dacă ai nevoie de viză pentru țara sau țările în care călătorești. Este posibil să o obții online, o poți obține la destinație sau trebuie să faci rost de ea direct din țara ta? Internetul te poate ajuta cu toate aceste informații!

4. Rezerva-ti zborul!

Acum că știi unde vrei să pleci, și că ți-ai obținut și viza (în caz că ai nevoie de ea), caută oferte de zboruri! Skyscanner, de exemplu, este o variantă bună pentru a găsi zboruri ieftine. De asemenea, există un studiu care-ți arată cu cât timp înainte de plecare este bine să-ți cumperi biletele pentru a obține un zbor mai ieftin, ținând cont de fiecare regiune de pe mapamond.

Alte sfaturi utile:

  • Încearcă să îți spargi zborul pe mai multe segmente, pentru a reduce din prețul avionului. Astfel, vei avea poate șansa să explorezi și din orașul/orașele în care ai escală.
  • Abonează-te la newsletter-e care-ți trimit oferte de călătorie. Tot așa, introdu-ți adresa de mail pentru alerte de preț către destinațiile pe care ți le dorești: vei primi notificări atunci când prețurile scad, pentru ca tu să le cumperi la timp!
  • Compară prețurile găsite cu alte motoare de căutare, precum Momondo sau Google Flights.
  • Practica te ajută! Cu cât petreci mai mult timp căutând zboruri, cu atât vei ști care sunt prețurile medii și vei identifica mai ușor o ofertă cu adevărat bună sau vei ști când prețul este prea mare.

5. Cauta oferte de cazare!

În funcție de cât stai, îți poți rezerva șederea la hotel cu mult timp înainte de plecare sau chiar deloc. Dacă stai două săptămâni, e indicat să-ți planifici totul online, dar dacă vorbim de o călătorie mai lungă, poți fi spontan și să-ți găsești cazare la fața locului. Agoda, AirBnB, Hostelworld, Expedia sunt site-uri care-ți oferă prețuri convenabile la cazare.

După ce îți stabilești bugetul este mai ușor să găsești oferte, din două motive: mai întâi, pentru că atunci când știi cât vrei să cheltuiești, îți faci o idee despre cum poți economisi niște bani. Apoi, o dată ce vei găsi o ofertă, vei ști care e cea potrivită pentru tine, dacă aceasta este sub bugetul planificat inițial.

Nu uita că o ofertă care include cazare și avion te poate ajuta să economisești niște bani. De asemenea, ia în considerare cu ce te vei deplasa la destinație – de la aeroport la hotel sau dacă este cazul să închiriezi o mașină pentru a explora zona după bunul plac (autobuzele locale sunt, de regulă, cea mai ieftină opțiune).

6. Pregateste-te de plecare!

Primele ore într-o nouă țară pot fi copleșitoare și te pot face ținta scamatoriilor. De-asta este important să ai notată adresa unde trebuie să ajungi (și să știi să o și pronunți în limba locală și în engleză), pentru a nu lăsa loc greșelilor de interpretare.

Dacă ai un plan schițat despre ce poți să faci în fiecare zi și care sunt zonele principale ale orașului/orașelor în care te afli, va fi mai ușor. Nu uita că personalul hotelului/localnicul la care ești cazat este o sursă utilă de informații pentru planificarea vacanței tale! Te poți adapta la fața locului!

Alte idei de luat în considerare:

  • Scanează-ți documentele și trimite-ți-le pe e-mail. Astfel, dacă se întâmplă ceva, le vei avea în format digital.
  • Învață câteva cuvinte sau fraze din limba locală, care vor indica localnicilor că te străduiești și că le respecți cultura. Cuvinte ca bună, mulțumesc, baie, delicios, frumos, te pot scoate din multe situații, spre folosul tău. La fel și numerele, este important să le ai la îndemână în limba locală, mai ales la restaurant sau în alte situații când vine vorba de bani. Învață să-ți denumești alergiile sau problemele medicale (dacă este cazul) în noua limbă – nu știi când vei avea nevoie de ele!
  • Nu uita de electronice! Sunt țări care au alte tipuri de priză (de exemplu, UK) și este important să ai un adaptor la tine!
  • Ai grijă la maniere! Diferențele culturale pot face ca un semn simplu, cum ar fi cel de ok, să fie considerat unul ofensiv în anumite culturi. Citește despre ele înainte să ajungi acolo, pentru a evita situațiile nepotrivite!
  • Fii la curent cu țepele care se dau de regulă turiștilor în țara unde vei ajunge, pentru a nu fi o victimă!
  • Apelează la niște aplicații utile, cum ar fi Google Translate sau Google Maps.
  • Vezi unde e mai profitabil să schimbi banii în moneda locală: în țara proprie, la aeroport sau la ATM-urile din țara de destinație.

Cu o astfel de planificare vei renunța, într-adevăr, la beneficiile de scurtă durată ale recompensei instantanee – ca atunci când te ajută altcineva să îți planifici vacanța -, dar vei ieși de două ori mai câștigat: o dată pentru că vei economisi mare parte din bani prin faptul că vei face tu o scurtă muncă de cercetare înainte pentru a găsi cele mai bune oferte și pentru că nu vei plăti pe altcineva să facă asta pentru tine.

Apoi, să știi tu ce și de ce vrei să vizitezi și să nu te lași doar dus de val îți va oferi o independență și o mulțumire de sine suficient de mari, încât vei dori să repeți experiența și la vacanța următoare!

Sursă fotografii: https://pixabay.com/

Autor: Oana-Andreea Răcaru