Cele mai scumpe vile din lume: Proprietățile imobiliare excentrice ale regelui Leopold al II-lea al Belgiei și ale amantei sale românce

Regele Leopold al II-lea al Belgiei a rămas în istorie drept unul dintre cei mai sadici conducători ai secolului al XX-lea, fiind întrecut probabil doar de Stalin și Hitler. A fost al doilea rege al belgienilor (1865-1909) și fondatorul (și “proprietarul”) statului Congo, din 1885 până aproape de moartea sa, în 1908. Pe parcursul celor 20 de ani, a provocat moartea a peste 15 milioane de congolezi și mutilarea a cel puțin altor 5 milioane (spre exemplu, celor care nu își îndeplineau îndatoririle pe plantație le erau tăiate degetele, respectiv mâinile).

Dar nu despre atrocitățile acestui criminal vrem să vă povestim astăzi, ci despre două dintre cele mai scumpe proprietăți rezidențiale din lume, care la un moment dat făceau parte din portofoliul său imobiliar și au fost oferite cadou amantei sale cu origini românești, Carolina Lacroix.

Villa Leopolda, una dintre cele mai scumpe vile de lux din lume

Villa Leopolda

Cea mai scumpă proprietate imobiliară din Franța (și printre cele mai scumpe vile din lume) se află pe Riviera Franceză, între Monaco și Nisa. După cum îi spune și numele, primul ei proprietar a fost regele Leopold al II-lea, ulterior făcând parte din colecția unor dintre cei mai bogați oameni din lume (ultimul dintre ei fiind bancherul lebanezo-brazilian Edward Safra, care a lăsat-o prin testament soției sale, Lily Safra, în 1999 – miliardară având la activ doi soți morți în condiții suspecte…).

Proprietatea actuală a fost refăcută între 1929 și 1931 după planurile arhitectului american Ogden Codman, pe proprietatea inițială a regelui. Ocupă o suprafață de 7.3 hectare, clădirea este realizată în stil Belle Epoque și a apărut în filme precum Pantofii Roșii (Lermontov) sau Să prinzi un hoț (Hitchcock).

Villa Leopolda este considerată a avea cea mai frumoasă priveliște maritimă din sudul Franței și cuprinde 19 dormitoare, 14 băi, cinci piscine și o bibliotecă cu peste 3000 de cărți

Valoarea actuală a proprietății este estimată la 750 milioane dolari, iar detalii despre ea veți regăsi pe wikipedia.

Villa Cedrii

Villa Cedrii / Les Cedres

Desi a cumparat Vila Les Cedres la sfârșitul anilor 1800, regele nu a locuit aici, ci i-a oferit-o ca reședință amantei sale, Carolina Lacroix. Aceasta nu avea voie să părăsească proprietatea de lux și nici să primească vizitatori. Vila Cedrii este locul unde Lacroix a născut unul dintre cei doi copii ilegitimi ai regelui Leopold al II-lea.

Grădina Vilei a fost amenajată de Harold Peto și Jules Vacherot (responsabili, printre altele, de amenajările din jurul Turnului Eiffel și Champs Elysee). Peste 20.000 de specii de plante erau cultivate aici, vila fiind numită Louvre-ul Botanicii într-o carte-cult apărută în 1999.

Vila include 14 dormitoare, o piscină cu o lungime de 50 de metri, o sală de petreceri, capelă.

După moartea regelui și exproprierea amatei, vila a fost cumpărată de Marnier-Lapostolle (creatorul Grand Marnier), iar, în 2019, a fost vândută pentru 200 milioane de euro (prețul inițial de listă fiind 1 miliard de euro și ulterior 350 milioane) lui Rinat Akhmetov, ucrainean judecat pentru acte de crimă organizată în țara natală.

Palatul Laeken

Aflat în regiunea Brusells din Belgia, Palatul sau Castelul Laeken a fost refăcut de Regele Leopold al II-lea, după ce fusese parțial distrus în urma incendiului din 1890. Este o proprietate de 190 hectare (similar ca suprafață cu statul Monaco), iar grădinile sale sunt înconjurate de ziduri și porți de fier. În grădinile de aici, copilul regelui, prințul Leopold, a picat într-o fântână, murind la câteva săptămâni de pneumonie.

Palatul l-a influențat pe un alt dictator, tot din Congo, Mobuto Sese Seko, să realizeze o copie a acestuia, în orașul său natal.

Palatul, cu o valoare estimată la 850 milioane de euro, se află în proprietatea Casei Regale și nu este deschis publicului – detalii regăsiți pe monarchie.be

Domeniul Regal d’Argenteuil

Domeniul acesta, deși departe de a fi printre cele mai scumpe din lume (valoare sa fiind estimată la “doar” 30 milioane de euro) a fost reședința Regelui Leopold al III-lea până la moartea sa, în 1983.

Este una dintre cele mai mari proprietăți din zona Bruselles, are 15 dormitoare și 10 băi.

Interesați de achiziția unei proprietăți de lux în România? Descoperiți ofertele disponibile