Desi urmarim filme cu legendele altor tari si suntem fascinati de ele, nu foarte multa lume stie cate locuri de legenda se ascund in Romania, atractiile naturale ale tarii favorizand dezvoltarea unor mitologii aparte. Astfel de locuri pot reprezenta o mare atractie turistica pentru straini si, desi sunt o multime de astfel de zone misterioase, am selectat 4 dintre acestea:
1. Padurea Horia-Baciu
Sursa foto: https://ortodoxinfo.ro/
Probabil si cea mai cunoscuta din acest clasament, nu este o surpriza ca fiecare tara are padurea ei bantuita. Astfel de exemple ar fi Sherwood Forest din Robin Hoodsau Padurea Fantomatica din regiunea Fuji, in Japonia.
Probabil va sunt cunoscute fotografiile cu copacii cu forme ciudate, ceata care se ridica brusc si toate povestile legate de acest loc. Exista dovezi ale oamenilor care s-au pierdut in aceasta padure si dincolo de mitologii, inchipuiri sau extraterestrii, chiar oameni de stiinta au venit sa exploreze misterele acestor locuri. Satenii din zona se tem de aceasta padure si nimeni nu indrazneste sa patrunda mai adanc.
Padurea este considerata ca un loc de trecere in alte lumi, acolo unde spiritele inca ratacesc sau mai multe dimensiuni temporale se intalnesc. Tocmai de aceea este denumita Triunghiul Bermudelor de România, pentru toți cei care nu s-au mai întors. Fotografii cu OZN-uri, lumini ciudate, urme de arsuri la nivelul copacilor, siluete umane care apar doar in inregistrari, vocile ciudate care se aud, fac ca Padurea Baciu, de langa Cluj, sa fie considerata un loc sinistru, din alta lume. In plus, a fost inclusă într-un top 10 al celor mai înfiorătoare locuri din Europa, de cotidianul britanic „The Guardian“.
2. Pestera Polovragi
Sursa foto: https://identitatea.ro/
Pestera Polovragi este legata de numele lui Zamolxes, liderul spiritual al geto-dacilor, care ar fi locuit in aceasta pestera. In interiorul acesteia s-au gasit urme ale folosirii sale ca turnatorie de metale de catre daci, deci se locuia aici acum 2000 de ani; plus ca deasupra se afla o cetate geto-dacica.
Se mai spune ca in aceasta pestera vracii daci si cei de dinainte prelucrau o planta rara, polovraga, care ar vindeca orice boala; este o planta asemanatoare ginsengului, de la care se foloseste radacina. Multi si-au pierdut viata cand incercau sa o culeaga de pe stancile inalte, fiindca se gaseste foarte greu. Alte legende sustin ca iesirea din pestera ar fi tocmai in Transilvania, ca in interior sunt ascunse comori sau ca picaturile ce se preling din turturii din piatra sunt lacrimile lui Zamolxes dupa cucerirea Daciei.
3. Muntele lui Zamolxe
Sursa foto: www.imperialtransilvania.com
Un alt loc legat de numele marelui preot Zamolxe, acesta este amplasat la intalnirea dintre Banat, Ardeal si Oltenia. Varful Gugu, din Muntii Godeanu, se considera ca ar fi Muntele lui Zamolxe, desi cu greu s-a stabilit exact care ar fi acest munte, fiindca mai multe varfuri din Carpati aveau aceleasi caracteristici.
In anumite momente se spune ca muntele ar deveni invizibil, iar cercetatorii fenomenelor paranormale considera ca acest loc este puternic incarcat energetic. Legende cu privire la acest loc au aparut inca de pe vremea dacilor, unde se spunea ca si-ar fi gasit salas Zamolxe. Renumele acestui munte a ajuns chiar in afara granitelor tarii, astfel incat insusi Jules Verne a plasat aici actiunea romanului “Castelul din Carpati”.
4. Lacul Albastru
Sursa foto: www.lapensiuni.ro
La poalele Muntilor Gutai, in micul oras Baia Sprie, se afla Lacul Albastru, un lac care isi schimba culoarea in functie de lumina, de la verzui, la albastru. Monument al naturii, este si o arie protejata de interes national. Devenit faimos peste tot in lume, lacul se afla la o altitudine de 500 m, fiind format in mod artificial, prin prabusirea unei vechi galerii de mina.
Adanc de 4 metri, lacul a capatat o culoare verzuie din cauza reziduurilor metalice abundente in ioni de cupru si sulfat de fier. Turisti din intreaga lume vin aici fascinati de fenomenul inexplicabil. Astfel, si legende s-au format pe seama acestul fenomen si a frumusetii lacului: se spune ca lacul este mult mai adanc, ba chiar ca ar avea legatura directa cu Marea Neagra!
Autor: Răcaru Oana-Andreea