Sunt unele localități în România foarte bine promovate, în care turismul a tot înflorit, dar sunt și altele mai puțin cunoscute, deși au o bogăție naturală și culturală enormă. Astăzi vom vorbi despre 5 sate de munte care merită atenția noastră, măcar o dată în viață!
-
Satul Rimetea, ALBA
Sursa foto: bogdanbalas.ro
Una din cele mai lăudate localități de munte din România, este și singura distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural, în 1999! Asta după ce localnicii au restaurat 138 de case tradiţionale secuieşi. Nu doar peisajul natural atrage turiștii aici, datorat Muntelui Trascău, dar și arhitectura caselor localnicilor, vopsite în alb și verde, împodobite cu mușcate roșii, reușesc să păstreze tradițiile intacte de un secol întreg. Unde mai pui că este și foarte curat, iar oamenii, primitori, te tratează pe măsură.
Chiar dacă turiștii își rezervă câteva ore, ei ajung să stea cel puțin două zile, fermecați de frumusețea locurilor. Rimetea este locul unde soarele răsare de două ori – asta datorită crestelor munților, care face să pară că soarele apare cu razele-i difuze, apoi pare că se ascunde și răsare a doua oară, de data asta definitiv, de partea cealaltă a muntelui! Poți să urci pe Piatra Secuiului sau să vezi Cetatea Colțești, așezată pe un deal în satul vecin.
-
Zapodie, ALBA
Sursa foto: https://alba24.ro/
Definit printr-o vale largă, adăpostită de înălțimi, cătunul Zăpodie, aflat la granița dintre județele Alba și Cluj, are case din paie construite cu 150 de ani în urmă. Nu vorbim doar de frumusețea naturală a Apusenilor, ci și de un loc încărcat cu istorie: acum 60 de ani aici se ascundea cea mai puternică grupare de partizani anticomuniști! Ceata Șușmanilor este astăzi o legendă a locurilor, țăranii privindu-i ca pe niște eroi pe acești haiduci care încercau să facă dreptate printre acțiunile inumane ale membrilor de partid! Pe lângă frumusețile zonei și a farmecului caselor, un localnic organizează trasee speciale numite ”Pe urmele Partizanilor”. Timp de două zile turiștii vor trece prin Cheile Runcului, satul Lunca Larga, Tisa, Cătunul Zapodie, Muntele Mare, Runc, Cheile Pociovăliştei, Scăriţa Belioara, Segagea, aflând traseul și povestea luptătorilor anticomuniști.
-
Poiana Marului, CARAS-SEVERIN
Sursa foto: https://ideipentruvacanta.ro/poiana-marului/
Supranumită Mica Elveție a României, una din bijuteriile naturale ale Banatului, Poiana Mărului este situată în Munții Țarcu, la 500 m altitudine. Aerul puternic ozonat îl face perfect și pentru turismul pentru sănătate, reușind chiar să prevină anumite boli. Pe lângă peisajele superbe și cel mai curat aer pe care-l puteți respira (datorită ionizării negative și aerosolilor naturali), de aici pornesc o sumă de trasee turistice. Ba chiar pentru iubitorii de aventură, Râul Bistra Mărului oferă posibilitate pentru rafting, iar Lacul de acumulare Poiana Mărului este perfect pentru înot, pescuit sau plimbări cu barca.
-
Ciocanesti, SUCEAVA
Sursa foto: http://www.cunoastelumea.ro/
De data asta poposim în Bucovina, unde avem Satul Ciocănești, supradenumit “satul muzeu”. Asta datorită faptului că tehnologia și modernizarea locuințelor nu au fost adoptate aici, casele reușind să-și păstreze arhitectura tradițională. Așa cum în Bucovina a apărut tradiția încondeierii ouălor de Paște, tot așa și casele sunt zugrăvite cu motive tradiționale! Comuna este atestată încă din 1400, aici locuind meșterii de arme ai domnitorilor vremii. Probabil de aceea localnicii au reușit să-și păstreze datinile, ca acum sute de ani, inclusiv prețioase obiecte tradiționale. De Paște poți participa la Festivalul Ouălor Încondeiate, dar se mai organizează anual și Festivalul Păstrăvului sau Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din Străbuni.
-
Sirnea, BRASOV
Sursa foto: descopera.ro
Un alt sat de munte, declarat sat turistic încă din 1960 – de fapt, are privilegiul de a fi și primul sat turistic din România! La o altitudine de 1400 m, marele său avantaj este că se află și la poalele Munților Piatra Craiului, cunoscuți pentru superbele peisaje naturale. În plus, aici s-a amenajat prima pârtie de schi cu nocturnă, care încă mai funcționează și astăzi! Pe lângă monumentele turistice vechi de 300 de ani, în zonă au fost inaugurate 9 trasee ecoturistice în Poarta Carpaților. Unde mai pui că ai și Muzeul Etnografic din Șirnea, numai bun de vizitat. Localnicii știu să se promoveze și creează o serie de evenimente tradiționale, iar ca obiective turistice ai pe listă: Parcul Național Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneștilor, Peștera și Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Moieciului, Peștera cu lilieci din satul Peștera și Lacul Vidraru.
Autor: Răcaru Oana-Andreea